limitaties van de bdsm checklist

Mijn ervaring met de bdsm checklist

Een jaar geleden, schreef ik een beginnerstip blog over de veel aangeraden kink checklist / bdsm checklist/ sub checklist.

Dit is een lijst met een overzicht van kinks, fetishes en bdsm activiteiten. Het wordt aangeraden als een communicatiemiddel of gespreksopener tussen play partners. Om wensen, grenzen, limieten en ervaringen met elkaar te delen tijden het bespreken van een scène (pré-negotiatie).

Ik heb het ook gebruikt als beginner. Tot ik botste op de beperkingen van de lijst en teleurstellende ervaringen mee had. Via Fetlife en online praatgroep kwam ik te weten dat ik niet de enige was die tegen de limitaties liep.

Ik heb lang getwijfeld om deze blog te delen want “wie ben ik om een gevestigde waarde in de bdsm & kink communities” te bekritiseren? Maar anderzijds is ook wel het feit dat ik niet de enige ben die met bepaalde bezorgdheden zit.

Dus ik bijt de spits af en jij, lieve lezer, feel free om je mening en ervaring met me te delen.

bdsm checklist sub checklijst kink checklist limitatie
fotograaf & rigger: Studio Cé

1. Kink before people

Mijn grootste beperking met de bdsm checklist is dat het enkel focust op de kinks. Als gebruiker krijgt je een gigantisch lijst met activiteiten die je kan doen. De persoon komt helemaal enkel aanbod voor wat basisinformatie zoals: medicatie, verwondingen, seksuele voorkeur, etc… 

De we dezelfde kinks delen, betekent niet dat ik je als persoon leuk vind en dat we dezelfde waardes en normen delen. Dat we dezelfde kinks delen, betekent ook niet dat we dezelfde manier naar die kink kijken en willen beleven.

Als ik met iemand een kinky activiteiten wilt doen, wil ik de persoon leren kennen.

Ervaring en expertise in bepaalde kink kan je leren. Hell, kunnen we samen ontdekken. Maar persoonlijkheid en persoonlijk ontwikkeling is een ander verhaal.

“Waarom doe je aan kink/bdsm? Wat hoop je te beleven als we afspreken om te spelen? Is je intentie dat het iets eenmalig is of is dit begin van iets standvastiger? Wat is je relatie status? Zijn er triggers die ik moet weten?”  Dat zijn de zaken die ik niet uit bdsm checklist kan halen.

2. Iedereen communiceert anders

Sommige lezers gaan denken:“Maar Yingjia toch, je gebruikt de bdsm checklist  verkeerd. Je moet het als gespreksopener en communicatietool gebruiken.”

Dat is waar, de bdsm checklist KAN sommige mensen helpen om met hun partner een gesprek te starten over verlangens en seksuele ontdekking.

Hou wel rekening dat niet iedereen dezelfde communicatiestijl hebben. Niet iedereen is even verbaal of schriftelijk mondig. Wat met dyslexie, add en adhd en andere vormen van neurospicy-ness? Misschien kan de persoon niet met excell of word werken (of heeft die gewoon ne hekel aan excel zoals ik).

Dit zijn enkel persoons-gebonden voorkeuren  (zie punt 1) die bepaalt of communicatietool werkt. Of een gespreksopener echt een gesprek opent.

3. BDSM Checklist is GEEN consent tool

Over verkeerd gebruiken gesproken; te vaak wordt invullen van bdsm checklist beschouwd als wederzijdstoestemming geven om die activiteiten te doen.

Let us be clear: 

  • Een bepaalde activiteit ja-aanvinken betekent niet dat er toestemming is om doen. 
  • Omdat je ervaring hebt in een bepaalde activiteit, is niet automatisch dat je met iedereen wilt doen.
  • Interesse hebben in een activiteit is NIET gelijk aan: doe maar, probeer het maar uit.
  • Erectie krijgen of nat worden bij vooruitzicht om bepaalde activiteit te doen, is GEEN uitnodiging voor “just go for it, zonder toestemming”.

Een consent reminder vinn je in de blog ove “FRIES”.

Een ingevulde bdsm checklist vervangt niet een goed gesprek over jullie grenzen (harde, zachte), limieten en verwachtingen.

De checklist is een goed start om te bepalen welke “spel” we gaan spelen (monopolie, twister, voetbal, tikkertje) en consent gesprek bepaalt de spelregels.

4. Creativiteit en eigen interpretatie

Mijn andere issue is dat de checklist-format het niet uitnodigt tot creativiteit en eigen interpretatie.

Voor mij, toen als newbie, kwam het over alsof de opgesomde activiteiten een keuzemenu is. Waar de “take it or leave it”-principe. Ik kan mijn eigen interpretatie niet overbrengen met een vinkje te zetten. 

Dus met mijn partners gaan we de gemeenschappelijk aangevinkte activiteiten doen. We kopen de bijhorende toys en gears. En eerlijk gezegd na een tijdje werd het saai. Want de lijst inspireert mij niet meer. Het daagt mij niet uit om zelf iets te bedenken. 

De fun en creatief, de essentie van een geslaagde scène vind je niet in een checklist. Daarom komen heel wat koppels naar mij om juist dat te leren.

5. Check de checklist

Ik heb gezocht naar de orginele bdsm checklist. Ik wou weten wie de auteur is of wie er mee is gestart en wat hun oorspronkelijk bedoeling is. Want soms hier in duiken kan, heel wat van mijn frustraties met de lijst verklaren. Zoals toen ik deepdive in SSC (safe, sane & consensual) deed.

Vaak nemen we zaken over. We geven er onze eigen interpretatie aan en past aan wat voor ons klopt. Dat hoort bij evolutie en vooruitgang.

Toch is het ook goed om eens achteruit te kijken naar de geschiedenis en de oorspronkelijk intentie van de creator. (Ik denk aan het “peg the patriarchy”  controverse.)

Zo eren we degenen die ons voor zijn geweest en tegelijkertijd degenen die nog zullen komen.

Oja, helaas heb ik tot heden nog geen info gevonden. Als jij het weet, let me know.

6. Lost in translation & time

De Nederlandstalig bdsm checklist, leest soms vreemd. Sommige zaken lijken op google translate Nederlands. Voorbeeld: humiliation en degradation worden beiden vertaald als vernedering. Terwijl het 2 verschillende handelingen zijn. De subtiele nuance gaat hier wel bij verloren.

Nieuwste evolutie (zoals hypnose, CNC, race play,…) in kink & bdsm activiteiten ontbreken in de lijst.

Het is al een heel lange document met veel info, maar het is ook een statisch document die in mijn beleving niet mee-evolueert met de noden van de communities.

“De beste stuurlui staat aan wal. Kritiek geven is makkelijk. Heb jij dan een andere optie?”

Die kritiek vind ik terecht. Afgelopen maanden heb ik ook nagedacht aan hoe ik een bijdrage kan leveren. Behind the scènes ben ik hard aan het werk aan een framework, aanvullend op de bdsm checklist.

De checklist zoals het is, daar ga ik niet aankomen, want het is niet van mij. Maar ik kan het wel aanvullen met andere tools die focussen over communicatie, consent en hoe de persoon achter de kinks leren kennen.

De eerste versie is al uitgetest en approved op de Female Domination Immersion dagen.

Wil je mee weten? Kom zeker naar een van de workshop voor beginners.

XoXo Yingjia