Taboe, schaamte en kwetsbaarheid
Eén van de meest voorkomende seksuele hulpvraag bij mannen gaat over erecties. Enerzijds gaat het over moeite hebben met erectie krijgen, erectie houden, slappe erectie, niet kunnen klaarkomen, erectie verliezen, uitblijven van ochtenderecties.. Anderzijds gaat het ook over constant opgewonden zijn, erectie krijgen bij sociaal ongewenste context, te snel klaarkomen,…
“Erectie issues” zijn nog taboe en er hangt veel schaamte rond. De maatschappij verwacht dat man altijd zin heeft in seks en altijd wel een erectie kan krijgen wanneer hij opgewonden is. Alle andere “afwijkingen” wordt niet overgepraat. Die mannelijke kwetsbaarheid is spijtig genoeg nog niet toegelaten.
Niet alleen
Om die redenen is het ook zo moeilijk een cijfer op te plakken van hoeveel mannen erectieproblemen heeft. Wetenschappelijk onderzoeken geven resultaten zoals:
- Meer dan de helft van de mannen tussen de 40 en 70 jaar heeft te maken met erectieproblemen.
- 1 op de 10 mannen lijdt aan erectiele disfunctie: dit houdt in dat miljoenen mannen hiermee te maken hebben.
- Wereldwijd lijdt 20% van de volwassen mannen aan erectiele disfunctie
Het blijven “dark figures”, cijfers die moeilijk te verifiëren zijn. Wel kan ik vaststellen dat het veel vaker voorkomt dan we denken.
Hoe yoga kan helpen
Erectie krijgen en houden is een complexe samenwerking van zenuwstelsel, hormoonstelsel, bloedcirculatie, spiercellen en state of mind.
Yoga-vormen zoals kundalini yoga is gekend voor hun totaal mind & body impact. Kundalini yoga combineert dynamische houdingen, focus op ademhaling, full presence meditaties en lange relaxaties.
Kundalini yoga (en ook ander vormen van yoga) balanceert je hormoonstelsel, versterkt je zenuwstelsel, zuivert je bloed, optimaliseert je bloedcirculatie en kalmeert je monkey mind. Dat zijn allemaal heel belangrijke en noodzakelijke elementen om een erectie te krijgen en houden en mindfull met ereties om te gaan.