Hoe veilig ga jij om met je kinky guilty pleasures?

Safety first

  • Dat is inleiding van elke bdsm workshop die ik heb gevolgd.
  • Dat is de mantra van elke kinky profiel die ik tegenkom op fetlife
  • Dat is de openingszin van elke kinky event waar ik aan deelgenomen heb
  • Zo begint bijna elke artikel/artikel/YT video/podcast/… over bdsm en kink.

Elke kinkster weet het, citeert het, kent het,… Hoeveel kinksters passen het ook consistent in praktijk toe? 

In de loop van mijn kink & bdsm avonturen, heb ik 3 types van veiligheid ontdekt:

  • Voel ik me fysiek veiligheid?
  • Voel ik me emotioneel & mentaal veilig?
  • Voel ik me sociaal veilig?

Fysieke veiligheid

Als we in de kink & bdsm community over veiligheid praat dan gaat het vaak over de fysieke veiligheid

Dat zijn de basic veiligheidsmaatregelen die tijdens elke beginners, introductie workshop wordt meegegeven. Het gaat over voorkomen van lichamelijk letsels.

We focussen dan op zaken zoals:

Fysieke veiligheid

Emotionele en mentale veiligheid

“Hoe voel ik me vandaag? Wat gaat er om in mij? Ben ik in de juiste mindset om veilig aan kink te doen vandaag?”. Dat zijn vragen die ik mezelf stel wanneer ik er een playdate op de agenda staat.  Zo waak ik over  emotioneel en mentaal welzijn van mezelf en bijgevolg ook die van mijn playpartner.

Ik focus dan op zaken en vragen zoals:

emo en mentale veiligheid

Emotionele en mentale veiligheid is veel minder sexy dan de fysieke veiligheid. Want iedereen aanvaard dat de fysieke veiligheid een must is om veilig aan spel te beginnen. Vragen over emotionele en fysieke veiligheid zijn veel intiemer en de antwoorden zijn veel kwetsbaarder. Het eist een dieper connectie van beide partijen om die vragen te durven stellen en eerlijk antwoord te geven. 

En ja, in heat of the moment, staan we beide te popelen om aan het spel te beginnen en worden die vragen geskipt.

“Allez Yingjia, ik ben geen psycholoog he. Wat voor kwaad kan het om die vragen niet te stellen.” hoor ik sommige lezers denken.

Oh, niks ernstigs, behalve mogelijkheid tot een blijvende psychologisch trauma. Als dat voor je een risico is die je wilt nemen, feel free to skip this. Dan voel ik me ook vrij om jou te skippen als potentieel playpartner. 

Sociale veiligheid

Sociale veiligheid is iets waar men pas aan denkt als men ongewild, zonder toestemming ge-out wordt als kinkster/bdsm’er/fetisher.

De “had ik maar,…”-veiligheid. 

De “ik dacht dat het anoniem was”-veiligheid

De ” ik dacht dat het onder ons bleef”-veiligheid

Het gaat over zaken/vragen zoals:

sociale veiligheid checks

Ik merk bij mezelf dat mijn ego vaak in mijn weg staat om te erkennen dat ik een loopje genomen heb met mijn sociale veiligheid. Andere keren is het mijn impulsiviteit of mijn enthousiasme. Soms is het mijn frenzy (ik heb iets nieuws ontdekt en dat wil ik met iedereen delen).

Iedereen kijkt anders naar hoe openlijk of hoe discreet hij/zij naar de buitenwereld wilt komen met zijn/haar kinky guilty pleasures.  De ene zijn discretie kan gezien worden als preutsheid. De andere zijn openheid kan gezien worden als indsicretie.

Laten we eerlijk zijn over de risico’s: er heerst nog altijd een grote taboe over bdsm en kink. Het beeld van een creepy donkere sex dungeon is vaak nog eerste wat iemand aan denkt als er over bdsm of kink wordt gesproken.

Er zijn kinksters die hun job verliezen of geshunned worden door mensen wanneer ze ongewenst ge-out worden. Het is een vorm van discriminatie. 

Dus als we bewust zijn van de risico’s, kunnen we ook juiste maatregelen nemen om bewust mee om te gaan. Welke risico’s ben jij bereid om te nemen? Welke veiligheidsmaatregelen heb jij in plaats om jou sociaal netwerk veilig te stellen?

Het is in alle veiligheid spelen met vuur.

Quote van risico's

Straat oversteken

Hoe ga ik om met mijn 3 types veiligheid?

Wel ik vergelijk het als wanneer ik een drukke straat oversteek: “ik kijk eerst naar links, dan naar rechts en dan. weer naar links. En dan steek ik voorzichtig over.”

Maar als ik gehaast, verstrooid of onoplettend ben, dan vergeet ik het wel eens te kijken of slabak ik wel eens.

Als er dan iets verkeerd gebeurd, dan neem ik verantwoordelijkheid op. Ik draag de gevolgen en leer uit mijn fout. 

Ik laat me niet afschrikken door al de risico’s en gevaar en wat er allemaal verkeerd kan lopen. Ik neem bewuste risico’s waar ik bereid ben om de prijs te betalen als het misloopt. 

Dus: stay safe en play safe.

XoXo Yingjia

P.S: Iedereen is zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid.

Ja, lieve sub, ook jij bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Zelfs als je onder bescherming, onder begeleiding of in opleiding ben van je Dom(me), is geen excuus om de verantwoordelijkheid bij een andere te leggen.

Meer weten over 3 types van veiligheid? Kom naar een van onze workshops of get in touch voor individueel begeleiding.

Geef een reactie