Voor wie is trauma informed & sensitive kink

Wat is trauma informed en sensitive aanpak?

Ik maak een onderscheid tussen:

  • het erkennen van de mogelijke aanwezigheid van trauma (in diverse vormen) bij onszelf en bij anderen. Onszelf en anderen beter begrijpen door triggers en response te herkennen en deze beter te begrijpen. Dit is voor mijn trauma informed aanpak.
  • Wanneer we actief rekening houden met trauma triggers en reponses en maatregelen nemen om een veilige, empathische en ondersteunende omgeving te creëren voor iedereen (met of zonder trauma), dan gaan we over naar  trauma sensitive aanpak.

Een extra veiligheidsmaatregel

Ik gebruik een trauma informed & sensitive aanpak  als een extra veiligheidstap om om trauma en hertraumatisering te voorkomen, bij doen van kink & bdsm activiteiten.

Dus er is baat bij voor iedereen: het biedt een safe space die verder gaat dan fysieke en technische veiligheid (Niet gewond geraken en juiste techniek en materiaal bezitten).

Trauma informed & sensitive aanpak in kink is waardevol voor wie:

  • in trauma herstel is en klaar is om (terug) met kink & bdsm te starten
  • zich als neurodivergent (neuro-spicy) identificeert 
  • snel overprikkeld en overwhelmed geraakt 
  • (play)partner is van voorgaande personen
  • aan gentle of soft bdsm/kink doet
trauma informed kink trauma sensitive kink bdsm workshop
fotograaf: boudoir by G, hmua: beyond beauty

Je bent in trauma herstel

Ieder heeft een eigen herstelproces. Ik kan niet voor jou bepalen wanneer je klaar bent om aan kink en bdsm te doen. Die agency, zelfbeslissingrecht, zit bij jou.

Gezien ik zelf in trauma recovery ben, gebruik ik zelf onderstaande vragen als check-in voor ik aan kink activiteiten begin. Misschien kan het jou helpen om die beslissing te nemen.

In niet-kink situaties:

  • Kan ik voor mijn eigen veiligheid zorgen?
  • Ben ik al bewust van mijn triggers en responses?
  • Doe ik al aan zelf-regulatie?
  • Kan ik verbaal en/of non-verbaal mijn grenzen aangeven?

Mijn opinie is dat bdsm & kink niet aangeraden is als iemand in een acute trauma respons zit. Ik ben ook geen voorstander bdsm & kink activiteiten te gebruiken als regulatie methode. Dit heeft risico dat iemand afhankelijk wordt van een andere persoon (Dominant of submissive) of activiteit om zich terug “goed” te voelen. 

Twijfel je? Bespreek met je psycholoog, therapeut of arts.

Je bent neuro-spicy (neurodivergent)

De meeste veiligheidstips en adviezen zijn heel generiek en niet aangepast en ook niet bruikbaar voor wie neuro-spicy is.

Een meest gegeven beginnerstip is: “langzaam beginnen en veel oefenen”. Voor hoogbegaafde persoon, zoals ik, die 3-5 keer sneller leren, klinkt zo’n tip onaangenaam en ontmoedigend. 

Trauma informed & sensitive kink wordt je uitgenodigd om die “algemene” adviezen aan te passen aan jouw noden. Er is ruimte voor jou neuro-spicyness.

Je geraakt snel overwhelmd, overprikkeld

Grote groep, donkere ruimtes, bdsm meubels, kinky gear & outfits, muziek op achtergrond, gebabbel, verkleden mensen met maskers, mensen met aliassen, geur van leer, gekreun, knallende zweep…dat zijn allemaal sensaties die iemand kan ervaren bij  kink & bdsm beleving.

Het kan voor sommigen een overweldigend ervaring zijn. Iemand kan gemakkelijk overprikkeld geraken met al die sensaties. 

Binnen trauma informed & sensitive kink bekijken we naar prikkelarme mogelijkheden om je kinks te beleven zonder jezelf uit te putten.

Je ben (play)partner van

Je wilt je partner bijstaan, beter begrijpen, een aangenamer kink ervaring geven,…

Je bent ook zeker welkom. En wie weet leer je nog niet voor jezelf.

Ben ik nog iets vergeten?

Heb je nog vragen over trauma informed & trauma sensitive kink? 

Heb je nog suggesties? Wil je je mening kwijt?

Feel free to contact me! 

XoXo Yingjia

ps: wil je verdiepen in trauma informed & sensitive kink? Dan is onze 2-delig workshop zeker iets voor jou.