Je eerste keer op een bdsm beurs

Volgt de White Bunny

Eroticabeurs, Erotix, Fetish festivalKinky riante retailmarkt,… zijn enkele bekende voorbeelden van beursen en beurzen in België waar kink & bdsm lovers hun harten kunnen ophalen

Beurzen en events zijn ideale gelegenheden voor nieuwsgierige newbies om eens kennis te maken met de diversiteit van de bdsm & kink communities.

Natuurlijk begrijp ik dat het heel spannend (zelfs eng) is om zo maar binnen te stappen op zo’n bdsm beurs. Beetje zoals Alice die ineens door een rabbit hole valt en in een stoute wonderland komt.

Laat mij je  White bunny of Cheshire cat (jouw keuze) zijn en je wat wegwijs maken. Zo kan je een geïnformeerd beslissing nemen een bdsm & kink beurs iets voor jou is.

wat is bdsm beurs alles weten
foto: studio Cé

Wat kan ik verwachten op een bdsm beurs

Zo’n beurs is eigenlijk een bijeenkomst van mensen die een gemeenschappelijk passie, hobby, levensstijl delen. Die gemeenschappelijk iets is nu toevallig bdsm en kink, ipv laten we zeggen comics, auto’s, (ver)bouwen, reizen, boeken, horeca, tattoo’s, katten of corgi’s…

Bij diverse standhouders kan je de nieuwste toys , tools & gear aanschaffen. Je maakt kennis met de laatste trends en nieuwigheden in de communities. De workshops, lezingen en panel talks beiden je mogelijkheid om nieuwe skills en kennis te leren.  Verder kan je inspiratie opdoen bij demo’s en optredens.

Er is ruimte voor bar waar  munch door gaat en je IRL connecties kan maken. Afhankelijk van de locatie is er speelruimte (play space) mogelijk waar je zelf euhhh “aan de slag te gaan”.

Qua activiteiten aanbod is het vergelijkbaar met comic con, horecabeurs, autosalon of zelfs een boekenbeurs. Enkel met een adult, kinky & bdsm content. 

Elke beurs heeft eigen programma. Niet elke locatie laat alles toe, dit in termen van wetgeving en gedoogbeleid van locale instanties. Voorbeeld: op de eroticabeurzen kan je live porno scènes zien en private striptease ontvangen. Op de Kinky Riante Retailmarkt is tijdens de rope jam (moment waar rope liefhebbers hun bondage kunsten kunnen oefenen) geen seksuele handelingen toegestaan. I know, shocker of teleurstelling voor sommigen.

Oja, ik moet geen tekening maken dat het +18jr only is 😉

Wat is de dresscode?

Moet ik of mag ik in kink outfit komen? Hoever mag/kan ik gaan?

Dat staat vrij. Als je op de beurs eens wilt uitleven en volledig in thema wilt gaan, dat mag en kan. Voel je zeker niet verplicht omdat te doen. Beetje zoals Comic Con waar sommige bezoekers zich volledig uitleven in hun roleplay en anderen niet.

Sommige gaan voor een subtiele choker of een paar kinky boots. Anderen komen al volledig in hun puppy play outfit of pony gear.  Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt en je persoonlijk grenzen worden gerespecteerd. 

Hou wel rekening dat er kinksters full blow gaan. Als er bepaalde zaken je triggert (voorbeeld een leren face mask, uniformen, topless/ bottomless …), wees dan op voorbereid

Sommige beurzen gaan vragen om in gewoon kledij van de auto naar de event te komen. Om de lokale bevolking geen hartaanvallen te bezorgen, ook vooral om discretie van andere beursgangers. Dan is er kleedruimte voorzien.

Ga ik veel kink en bdsm activiteiten te zien krijgen?

Ga ik extreme handelingen te zien krijgen? Gaan er mensen daar gemarteld worden? Ik kan niet tegen bloed enzo zaken.

Of een handeling “extreem” is of niet, is heel subjectief. Sowieso laat de organisatie niet toe midden op de beursvloer ineens jan en alleman hun wildste en meest extreme scènes te laten doen. Om de sensatie(be)zoekers te teleurstellen: bdsm beurs is geen wilde orgie waar iedereen tot bloedens toe wordt geslagen (tis geen bokswedstrijd). 

Uit een recente onderzoek van Universiteit Antwerpen is gebleken dat 85% van de ondervraagde bdsm’ers hun activiteiten liever binnenshuis houden. Discretie is een belangrijke waarde binnen bdsm & kink communities.

Er zijn 2 plaatsen waar je bdsm & kink activiteiten/handelingen kan zien: performances en speelruimte. Beide zijn duidelijk aangegeven en afgebakend. Dus je hebt zelf de controle wat en hoeveel je ziet.

Dit moet je weten over performances.

Op sommige beurzen kan je specifieke demo’s en/of performances van professionele artiesten zien. Weet dat wat op die podium gebeurd 100% op voorhand afgesproken is en met volledig consent gebeurd tussen alle betrokken partijen.

Hoe extreem het ook is in jouw POV, vergeet niet dat het entertainment is.  Het is “for your pleasure & fantasie” en niet de realiteit. Remember: we weten allemaal dat Samson geen echte sprekende hond is.

Als er performances zijn, dan zal er ook een programma uithangen met wat en wanneer. Staat er iets tussen wat je niet wilt zien. Wel dan kan je het vermijden.

Is er mogelijkheid om te spelen met mijn partner?

Ik en mijn partner willen proeven van public play. Mogen en kunnen we dat?

Willen jullie public play doen? Dat mogelijk in de dedicated play space of speelruimte.  Net als op alle speelplaatsen zijn er “toestellen” die je kan uitproberen. Sommige hanteren ook BYOT: bring your own toys.

Check ook vooraf of er seksuele handelingen mogen gebeuren (of welke wel en welke niet). Ben je niet zeker? Een veilige playzone heeft dungeonmasters of monitors aanwezig. Zij houden toezicht dat alles volgens de regels van safe-sane-consensual gebeurd. En zijn aanspreekpunten voor al je vragen.

Wil je wagen aan public play, breng dan zelf handdoeken, dekens, desinfecteer middel, glijmiddel, condooms, aftercare bag etc… mee. Kwestie van hygiëne en gezondheid.

Die zone is vaak ook afgebakend en duidelijk aangegeven. Dus wil je het liever niet zien, dan kan je ook niet per ongeluk terecht komen.

Hier weer: niet alle beurzen kunnen/mogen performance of playruimtes aanbieden.

Heb je nog vragen over bdsm kinky beurzen? Let me know

Nieuwsgierig naar etiquetteregels voor bdsm beurs : klik snel hier

XOXO Yingjia