Tips voor ethisch en oprecht Domination

Zoek gewoon een sub en begin er aan

Onder de kinksters lachen we wel vaak met Fake Dominants (genderneutraal) die inspelen op de cliché beeld van BDSM. De realiteit is dat ego een grote rol speelt in de wereld van Dominants: we willen allemaal de always in controle, zelfzeker, alwetende leader zijn. Want dat wordt van een echte Dom verwacht. Je bent van nature dominant of niet.

Onlangs las ik op Fetlife (facebook voor kinksters) een bericht van beginnende Dominant die hulp en begeleiding zoekt. De enig reactie op dat bericht was: “zoek gewoon een sub en begin er aan.”

Dat was het. De enige tip die de vragende Dom ontving. Alsof het zo makkelijk is zomaar een sub te vinden en 123 er aan beginnen he.

Domineren is een kunst apart

De “zoek gewoon een sub en begin er aan” is een mooi voorbeeld van “kink before people”. 

Jij lezer, weet ondertussen dat ik niet alleen de “people before kink” preach maar ook practice. 

 • Een Dominant is ook een mensen zoek ook naar begeleiding en mentoring.
 • Een Dominant zit ook met vragen die niet-googlebaar zijn.
 • Een Dominant heeft ook nood aan een klankbord om dingen te verwerken.

Iedereen kan zich de titel Dominant (of Top of master of meester of …) aanmeten. Maar echt oprecht en ethisch domineren is een kunst apart.

Dus deze blog ontdek je 5 tips voor ethisch en oprecht domineren. Met empathie en en begrip voor de zoekende Dominant.

leren domineren bdsm dominant submissive tips
foto: tharwa said photography

1. Neem tijd om je submissive partener door te lichten

De meeste stressvolle periode voor een nieuwe Dom is wachten en op zoek gaan naar een submissive play partner. Het lijkt alsof bij iedereen zo makkelijk gaat en bij jou zo traag en onsuccesvol gaat. Ja, je zal heel vaak geghost worden, geen reactie krijgen of afgewimpeld worden. Dus de opluchting is groot, als er een sub zich aanbied of ja zegt. Als je van nature wat FOMO of people pleaser gevoelig ben, zal je ook snel geneigd zijn om “ja” te zeggen op alles.

En toch, ga je jezelf onder controle moeten houden en discipline aanleren om de potentieel submissive partner grondig door te lichten of vetten (blog over vettingproces).  Hoe kan jij een andere discipline en leiding geven als je het niet bij jezelf kan doen?

Vergeet niet dat je activiteiten gaat doen die fysiek, mentaal en emotioneel risicovol zijn. Dus speel niet met jou eigen veiligheid als Dominant.

2. Je Ego heeft geen plaats in de play space

Ken je sterktes en je zwaktes als Dominant en als persoon.

 • Geef aan als wanneer je een bepaalde term of activiteit niet kent.
 • Aarzel niet om hulplijnen in de communities in te schakelen. Je bent hier beland, dus feel free om een vraag te stellen.
 • Ga samen met je submissive play partner samen op zoek naar een oplossing als iets niet werkt.

Het is niet omdat jij de leiding krijgt over een play scéne, dat je alles moet weten en alles alleen moet uitzoeken.  BDSM en kink activiteiten zijn geen solo activiteiten, waar ieder apart zijn ding doet. Het is een samenspel.

Je Ego als Dominant gaat de eerste keren tegenstribbelen. Het zal oefenen zijn, maar op termijn ga je je Ego wel het zwijgen op leggen en zijn plaats leren kennen

3. Gelijke rechten en plichten

 • Net als je submissive play partner, heb jij als Dominant ook grenzen (harde en zachte) en limieten die gerespecteerd en nageleefd moeten worden.
 • Een Dom mag en moet “nee, dit kan of wil ik je niet geven” kunnen zeggen.
 • Een Dom kan perfect midden play van gedachte veranderen
 • Een Dom moet code “rood” inzetten, full stop met scène, wanneer de situatie voor 1 of beide partijen gevaarlijk wordt…

Dat wordt vaak vergeten of te lichtjes over gegaan, maar een Dominant heeft dezelfde (voor)rechten als de submissive partner. De safe space binnen bdsm en kink sessie is voor beide partijen. Iedereen is 100% verantwoordelijk voor zijn/haar/hun eigen veiligheid en 200% voor de gezamelijk veiligheid.

4. Afbakening en balans tussen play en niet-play

Ik maak onderscheid tussen play time en niet-play time. Play time is wanneer ik en mijn partner in onze rollen zijn en bepaalde bdsm & kinky activiteiten doen. Het heeft een begin en duidelijk einde. Niet-play time is alle tijden waar we geen activiteiten doen, maar wel consent bespreken, scènes uitwerken, elkaar leren kennen en aftercare doen. De “serious talk”-tijd.

Geef als Dominant duidelijk aan wanneer play time is en wanneer niet-play time is. Beide is even belangrijk en nodig om een gezonde relatie of dynamiek in stand te houden met balans tussen kink en people.

En ja, zelfs in geval van iets eenmaligs uitproberen. Dan moet het misschien niet zo intens of diepgaand zijn. Don’t you dare to skip this.

5. BDSM en kink is geen vervanging van therapie

Deze vind ik ontzettend belangrijk en zal ik blijven herhalen omdat ik te vaak personen zie beginnen aan bdsm en kink om iets te verwerken of iets te overwinnen. BDSM & kink kan een complementair zijn aan een bestaande traject (medisch, therapeutisch,…). Maar is geen vervanging. 

Heb je fysieke, mentale en/of emotionele issues? Wees daar upfront en eerlijk met je play partner. En zorg dat je een professioneel netwerk van hulpverleners hebt die je verder helpt.

Je play partner is geen middel of tool tot genezing.  In tegenstelling tot populaire films en boeken is niet de taak van je play partner om je te “genezen”. Dat is jouw verantwoordelijkheid.

6. Als Dominant heb je ook nood aan aftercare

Net als submissive play partner ga je ook door een emotineel roller coaster voor, tijdens en na een play sessie. 

Je gaat highs ervaren: “de whooohooo, kijk wat ik kan en wat ik allemaal gedaan hebt”. Die gevolgd wordendoor de lows/drops: “shiiiit wat heb ik allemaal gedaan. Ik ben abnormaal,…”.

Om die te managen ga je voor jezelf een aftercare pakketje moeten samen stellen:

 • wat heb je fysiek nodig?
 • wat heb je emotioneel nodig?
 • wat heb je mentaal nodig?
 • Wanneer en hoe lang heb je aftercare nodig?
 • welke rol speelt je submissive play partner daar in?
Het is 6 tips geworden ipv 5.Maar who cares 🙂 xoxo Yingjia