Edges of consent – review TASHRA workshop

edges of consent consensual non-consent cnc bedenkingen review workshop TASHRA

Grijze zones van consent

In maart gaf ik  voor het eerst de nieuwe workshop “ontdek mijn consent-stijl” op de Kinky Riante Retailmarkt.

We hebben oa. over de diverse frameworks en principes in consent en hoe iedereen die interpreteert en toepast. Ook botsten we op de praktische toepassingen van die principes en frameworks in praktijk. Overall ben ik content over mijn workshop, maar ik miste nog iets.

Ik heb de topic van CNC (non-consensual consent) vermeden. Dat is een aspect dat ik wou bespreken, maar ik voelde me nog niet klaar voor. CNC lag buiten mijn comfortzone. Ik had al de online CNC workshop van Karada House gevolgd, maar het concept was nog niet duidelijk voor mij.

Dus toen de The Alternative Sexualities Health Research Alliance (TASHRA)  een workshop over Consensual Non-Consent Scenes, 24/7 M/s Relationships, No Safeword Scenes organiseerde, schreef ik me snel in.

Touchy topic

Het heeft me 3 weken gekost om de 1,5uur durende recording uit te kijken. Ik ben verschillende keren gestart, stukken opnieuw beluisterd, tijd genomen om inzichten te verwerken. Want CNC is een moeilijk gesprekstopic met veel grijze zones.

Dat merkte ik meteen bij de sprekers: ze stelden zich veel gereserveerder op dan normaal en zeer voorzichtig zijn met hun uitspraken.

De sprekers beoefenen zelf CNC of hebben een TPE (total power exchange)-lifestyle, dit 24/7 of niet. Een zeer positieve punt vind ik de diversiteit in hun “non-kink” achtergrond. Er was een therapeut, iemand met academisch achtergrond, een artiest, een pagant priest,… En ze deelden heel open over de invloed van CNC op hun non-kink activiteiten.

Iedereen geeft een eigen invulling aan CNC/TPE/247/MS/no safeword. Soms gaat het over kleine nuances: zoals gebruik van termen zoals Master/slave of Dom/sub. De meest interessante discussies kwamen net van die subtiele nuances.

...just because I could didn't mean I should.

Good new show over CNC

Omdat de sprekers zelf CNC doen, ging het vaak over “waarom wel, wat zijn de voordeel die zij hebben ervaren, hoe kan je het beste benaderen, hoe zij het aanpakken”. Indirect kwamen de risico’s wel aanbod in hun verhalen. Je kan ook afleiden dat ze CNC niet zomaar doen met iedereen en dat er zelfs een extra laag van “vetting” komt. 

Het is veel tussen de lijnen lezen, liefst zou ik de risico’s ook expliciete aanbod willen zien komen. Nu lijkt het alsof dat het enkel maar “good news”-show is. Het is heel makkelijk om CNC te zien als een kinky activiteit dat haalbaar is voor iedereen, als je maar veilig genoeg voelt en elkaar vertrouwd.

De sprekers zijn vooral personen die zich identificeren als Dominants en/of tops. Er was (denk ik) 1 submissive/bottom onder de sprekers. Er waren wel 2 submissive aanwezig op de achtergrond. Ik zou graag meer van hen willen horen. Ik miste hun input.

1,5uur is zeker te kort voor dit topic. Tegelijkertijd staat mijn notes weer vol met nieuwe inzichten, informatie en inspiratie.

De nieuwste kinktok trend

Dankzij social media (kinktok, kinkstagram) is CNC momenteel de nieuwe trend. In de fast media wordt CNC gebracht als “ik doe met je wat ik wil en ik stop wanneer ik wil”.

In de wekelijks “Breek de week” artikel van HLN wordt CNC glorified omschreven als:

“je geeft iemand toestemming om jou te overmeesteren. Het gaat dan om zó gewild zijn dat iemand anders niet kan weerstaan aan zijn of haar driften. Je bent zo begeerlijk dat de ander je moét hebben.”

Als 6 doorwinterde beoefenaars niet alle aspecten van CNC uitgelegd krijgt in 1,5u, hoe kan dit gedaan worden in een reel van 30 seconde of in 1 zin in een artikel?

Ik hou mijn hart vast voor degene die aan CNC beginnen adhv tiktok tutorials.