Q&A: hoe ga ik om met overweldigend Fetlife?

Hi Yingjia, Ik heb een vraag

fetlife hoe beginnen tips workshop Tienen

Waarheid over Fetlife

Fetlife, is een online platform waar kinksters en bdsm’ers met elkaar connecteren, vragen stellen, ervaringen delen, foto’s & filmpjes sharen zonder gecensureerd of gebanned te worden.  Je vind daar ook de lokale events : beurs, educatie workshops, play parties, munches,… Er zijn ook groepen die over verschillend interesse gebieden, van specifieke activiteiten tot geschiedenis van bdsm&kink.

Het wordt vaak de “Facebook” van kinksters en bdsm’er genoemd. Met 1 groot verschil: alles was niet op Facebook mag en kan op Fetlife. Die ongecensureerd, zeer expliciet, in overvloed en non-stop. Net als op anders social media platformen krijgen de meest extreme, meest shockeren en meest expliciete beelden en schrijfsels het meeste likes. Die worden gepushed op op explore (verkennen) pagina. 

Wanneer je een nieuwe profiel aanmaakt op fetlife en je hebt nog geen connecties, geen duidelijke voorkeur, etc… dan krijg je dat soort hard-core content als suggestie. Dan is het heel overweldigend en soms een echt afknapper.

Fetlife frustraties

Het is normaal om gefrustreerd en teleurgesteld te zijn na je eerste kennismaking met Fetlife omdat je je weg niet meteen vindt op de platform. 

De meest ervaren fetlifers hebben ooit wel één van de frustraties gehad:

 • Bij de eerste stap om een profiel aan te maken, word ik al geconfronteerd met nieuwe termen. Wat betekenen ze allemaal en hoe moet ik die correct gebruiken?
 • Wat zet ik in godsnaam op mijn bio om like minded mensen aan te trekken?
 • Welke profiel foto gebruik ik? Ik wil opvallen, maar niks expliciets tonen. Ik wil anoniem en discreet blijven, maar toch ook met een persoonlijk touch. Graag een sexy & aantrekkelijk foto, maar geen smakelozen dickpick of pussypick aub.
 • Ik verdwaal in talloze groep, discussieforum en events, maar ervaar geen voldoening in al die interacties.
 • Ik word gebombardeerd met ongewenste en onbenullige DM’s. Hoe ga ik daar mee om? Hoe voorkom ik het?
 • Niemand reageer op mijn DM’s of vriendschaprequest.
 • Het lijkt alsof er alleen maar catfishers zijn op Fetlife.

Heel normaal om een fetlife pause te nemen (wat ik momenteel ook op mijn privé profiel doe) of helemaal af te haken. Want Fetlife voelt niet voor iedereen aan als een wholesome safe space.

Creëer je eigen safe space op fetlife

Want Fetlife voelt niet voor iedereen aan als een wholesome safe space.

Maar je kan wel maatregelen nemen om een wholesome safe space voor jou te creëren. Hier zijn enkele tips voor je.

 1. Weet op voorhand goed waarom je op fetlife waagt, gaat een stuk van je verwachtingen managen en niet teleurgesteld worden.
 2. Besteed voldoende tijd aan je profiel: je bio en je foto’s zijn de belangrijkste tool om je intentie over te brengen. In de Flair “bdsm voor beginners”-reeks gaf ik al enkele tips. Ik heb een privé en een werk account op fetlife om de 2 gescheiden te houden en beide hebben een ander bio, foto en content.
 3. Fetlife is geen dating app, de kans dat je de partner van je leven tegenkomt is klein.
 4. Wees discreet met persoonlijk informatie te delen met anderen. Anonimiteit en discretie zijn kernwaardes op Fetlife. 
 5. Maar de keerzijde van anonimiteit en discretie is dat er catfishers en mensen met slechte bedoelingen. Soms is het moeilijk om mensen met goede bedoelingen en slechte bedoelingen van elkaar te scheiden. Het is niet omdat ze veel volgers hebben en veel likes hebben ook oprecht zijn.
 6. Fetlife is geen educatie platform: er zijn veel goede kink educators op Fetlife. Die hebben vaak ook een website om hun educatieve diensten aan te bieden.  Er zijn ook heel wat wannabe’s die gevaarlijke en risicovolle zaken promoten
 7. Niet alles op Fetlife komen overeen met  jouw waarden en normen, grenzen en limieten.  Sommige content zal jou triggeren. Dus die unfollow en defriend button zijn je beste vrienden op Fetlife.
 8. Je zal ongewenste en onbenullige DM’s ontvangen. Dickpics in je inbox, vragen om naaktfoto’s, smeekbedes om online te spelen etc… ga je zeker ontvangen. Heb je al daar een gepaste antwoord op? Kan je mentaal en emotioneel daar tegen?

Dit zijn enkele algemene tips dat ik kan meegeven. Hierbij hou ik geen rekening met wie je bent als persoon, wat je achtergrond is en wat je ervaring is in kink & bdsm.

How to Fetlife

Wil je meer persoonlijke tips en tricks, kom dan zeker naar de “How to fetlife” workshop op zaterdag 25 november (18u30-21u30) in Tienen. 

En met deze unieke interactieve workshop van Glow & Grow + mini fotoshoot door Studio Cé, creëer je je eigen safe space op fetlife.

Stay Safe & Sound XOXOX Yingjia