De schaamte voorbij

shame shame shame

2018: ik werd overmand door schaamte toen we voor het eerst in de bachata dansles vrouwelijk, sexy en sensuele bewegingen deden. Na de les vroegen we aan lerares: “Hoe geraak ik over die gêne en de onzekerheid?”.

2019: mijn toenmalige leidinggevende tikte op mijn vingers vanwege mijn “losbandige” gesprekken met mijn collega’s. Ik zakte door de grond van schaamte.

Later 2019: ik mocht mijn zitplaats op werk niet kiezen. Elke morgen moest ik aanmelden bij mijn leidinggevende en zij keurde mijn zitplaats van die dag goed. Ik voelde me vernederd en gekleineerd. Ik schaam me ervoor dat ik haar toen gehoorzaamde.

2020: Ik bevroor van schaamte toen de kassier mij op mijn vingers tikte omdat ik zonder winkelkar in de winkel rondliep in tijden van covid. 

2021: Ik schaamde me als er geen aanmeldingen zijn voor een workshop die ik organiseer. Misschien moet ik het gewoon op geven.

2022: ik voelde me vernederd toen ik achterkwam dat de man waar ik 2 jaar mee date, getrouwd bleek te zijn. Hoe kon ik zo stom zijn om de signalen niet te zien?

2023: Weer eens geghost. Waarom heb ik in godsnaam hem een 2e kans gegeven na dat hij mij eerste keer heeft geghost? Ik schaamde voor mijn naïeve vertrouwen.

Dus gêne, schaamte, vernedering, kleinering,… daar heb ik wel ervaring mee. Het zijn thema’s die mij enorm triggeren.

Verneder mij consensueel

In kink & bdsm wereld zijn er personen met humiliation & degradation wensen.

Ooit vroeg iemand mijn om hem te verbaal te vernederen tijdens een scène. Hem uit te schelden en te spotten met zijn fysieke tekortkomingen. Ik blokkeerde meteen. Eerlijk gezegd, weet ik niet hoe dat moet. Ik vond letterlijk de woorden.

Door mijn eigen geschiedenis met schaamte en vernedering, bleef ik weg van alles wat met (verbaal) vernedering te maken heeft. Humiliation & Degradation is voor mij een persoonlijk taboe.

Door die taboe, had ik een beeld over die kink die gebaseerd is op misinformatie en gevuld met meest extreme zaken. Denk aan iemand uitschelden, vernederen door fysieke flaws uit te lachen, bespugen, over de grond laten kruipen, iemand in gezicht slaan … 

Ondanks het feit dat ik iedereen’s kink accepteer & respecteer, begreep ik NIET waarom iemand vrijwillig en consensual vernederd wilt worden.

schaamte bdsm kink humiliation degradation vernedering schaamte
foto: Tharwa Said Photography, HMUA bellaza simeone

Hot & Healthy humilition

Tot ik in augustus de online “Hot & Healthy erotic humiliation” class van Sunny Megatron tegen kwam. Mijn nieuwsgierigheid overwon mijn trauma. Ik schreef me meteen in. Live class kwam niet uit, maar toen ik de recording ontving kon ik niet wachten om aan te beginnen.

Ik deed elke dag een stuk van de class, op mijn gemak, op mijn tempo. Op einde van die 2 uren, had ik een heel andere relatie met schaamte en vernedering.

Ik besef dat ik over heel wat dingen schaamde waar ik geen controle over heb: gedragingen en uitspraken van anderen naar mij toe. En zaken waar ik eigenlijk trots op mag zijn: ik schaamde dat ik een maand lang in de Flair stond (neem ik niet iemand anders hun plaats in?).

Hoe meer ik bewust werd van mijn schaamtes en ze ook benoemde, hoe meer ik moest lachen met mijn schaamtes en zaken waar ik me vernederd over voel.

Ontdooien(d)

Langzaam voelde ik mezelf ontdooien, na jarenlang bevroren te zijn door schaamte. 

Betekent dat ik nu ineens met humilitation & degradation kink begint te experimenteren? 

Nee, dat ga ik niet doen. Het blijft nog altijd een harde grens, omdat het gewoon niet bij mijn waardes en normen als kinkster past. Ik heb ook absoluut geen interesse om dit in mijn domination repertoire op te nemen. Om op z’n Marie Kondo’s te zeggen:  “it doesn’t spark joy in me”.

Dus kom niet af met DM’s om vernederd te worden ;-).

Shameless oversharing

Waarom deel ik dit allemaal?

Om te tonen dat kink & bdsm ook persoonlijk groei en therapeutisch kan zijn.

Wat je leert en doet in een bdsm & kink setting, zal ook zijn weg vinden in je dagelijks leven, op psychologisch en emotioneel vlak.

Een aspect dat enthousiaste beginners vaak niet op de hoogte zijn en ervaren kinksters onderschatten.

Dat bdsm & kink seksueel is, is algemeen gekend (dankjewel 50 shades). Dat het wholesome en ondersteunend kan zijn, is nog taboe of eerder gezegd moeilijk te verteren voor sommigen.

Dat wil ik veranderen met de “starten met conscious & authentic bdsm & kink” workshop: waar focus ligt op “wat doet bdsm met jou?”.

Dit was dus een stukje “onbeschaamde” promo :p

Ik moedig je ook aan om vandaag nog 1 ding zonder gêne te doen. Iets schaamte-loos, vol trots voor jezelf.

Have fun XOXO Yingjia