Q&A: kan touwbondage healend of meditatief zijn?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Q&A

Je hebt een vraag

Deze interessante vraag ontving ik in mijn instagram DM. Het geeft mijn de kans om mijn kink educator rol te combineren met die van yoga & meditatie teacher en somatopsycho-pedagoog.

bondage touwbondage shibari healend meditatief

Bondage is niet helend

Mijn standpunt is dat alle bdsm & kink activiteiten (ook bondage) op zich als standalone activiteit niet healend is. Het kan complementair en ondersteund zijn aan een healing proces onder begeleiding van een erkende psycholoog, therapeut of andere zorgverleners.

Ik benader het aanvullend & ondersteunend aspect als maatregelen nemen om geen trauma’s op te lopen en/of te hertraumatiseren. Dit is mijn persoonlijk grens: trauma healing is een vak apart en vraagt om andere expertise.

Cliënten die vragen om geheald te worden door bdsm of vragen hebben over hoe ze kunnen healen, verwijs ik door naar ander kink educators of providers van kink services. In deze blog vind je daar mee info over.

Ik weet dat er heel wat kinksters bondage en ander activiteiten gebruiken als coping-en/of verwerkingsmechanisme om te ontstressen of om trauma te verwerken. In mijn trauma informed kink workshops, gaan we dieper in op de risico’s en de psychologie daarachter.

Bondage als meditatie(f) is mogelijk, mits enkele aandachtgspunten

 
Bovendien zijn zoveel vormen van meditaties: van de klassieke zit stil en ogen toe tot chant en dans meditatie, van visualisatie tot introspectie,… Niet elke vorm is geschikt om te combineren met touwbondage en geeft een andere meditatief gevoel.
 
Dat gezegd zijnde, vind ik wel dat bondage een rol kan spelen in sommige vormen van meditatie. Ik denk aan om meer mindfull te zijn, in the moment te komen & blijven, te vertragen, body awareness te oefenen, zintuigen te finetunen,…

Wat met shibari in combinatie met tantra?

Touwbondage, shibari combineren met tantra is momenteel heel populair. In tantra wordt bdsm tegenwoordig als een stuk van zwarte tantra gezien. In sommige kringen worden bdsm gepromoot als een vorm van shadowwork.

Ik ga kort houden, want over tantra en shibari zoals het nu in Europa wordt gegeven kan ik een betoog geven over cultural appropriation, fetisjiering van aziatisch cultuur en spiritual bypassing. Maar dit hou ik voor mijn workshop over race stereotypes  & race play tijdens een speciaal workshop in september (spoiler alert).

Ik ben geen fan van beide te combineren. Het zijn 2 zeer complexe en krachtige practices (technisch, spiritueel en emotioneel) 

Experimenteren en combineren met beiden gaan gepaard met risico’s en gevolgen. Iemand moet al zeer gedreven zijn in beiden om die risico’s te kunnen managen en om de space te kunnen houden. 

Ooit ga ik daar een meer uitgebreide blog over schrijven. 

XoXo Yingjia