Wat is een kink checklist?

Note: geupdate met nieuwe inzichten in oktober 2023

Lijstjes-tijd

Kink checklijst, BDSM checklist, sub list,… het zijn allemaal termen voor een lijst met een overzicht van kinks, fetishes en bdsm acties en handelingen. 

Deze lijst is een communicatiemiddel tussen de Dom en sub of top en bottom of de gever en de ontvanger. Om wensen, grenzen, limieten en ervaringen met elkaar te delen.  Zo’n lijst geven de speelpartners een heel direct en praktisch tool om over consent en veiligheid (2 van de 3 belangrijke basisprincipes in de kink community) te onderhandelen.

Het wordt ook aangeraden als gespreksopener tussen de play partners om elkaar beter te leren kennen.

Kink checklist bestaat in verschillende vormen en soorten. Lijsten met enkel een benaming van de kink of lange lijsten met uitgebreide beschrijvingen. Tegenwoordig bestaat het ook in app vorm: voorbeeld: Xconfessions App van Erika Lust of KINX.

overzicht links naar checklists vind je onderaan de blog.

kink checklist

What is my poison?

Hoe begin ik aan zo’n kink lijst?

Eerst en vooral: wat wil ik. Welke rol geniet mijn voorkeur. Ben ik Dom of sub of switch?

Is dat duidelijk voor mezelf? Whoopie, zelfkennis is begin van alle wijsheden.

Ben ik nog aan het twijfelen? Dan kan de klassieker BDSM-TEST, mij hier een handje bij helpen. Het resultaat toont aan waar mogelijks mijn voorkeur ligt. Het is nog altijd aan mij om te beslissen of ik akkoord ben of niet (Yes, I am a big brat :-))

Dan kan ik kiezen vanuit welke rol ik de kink checklist invul. Ik kan vanuit mijn natuurlijke rol (bij mij is het dan Dominant) in te vullen. Of ik kan er voor kiezen om mezelf te challengen en vanuit een andere rol (in mijn geval: submissive) in te vullen. Een beetje spelen met geven en ontvangen en grenzen van mijn comfortzone.

De Fun part

Nadat mijn (speel)partner het huiswerk ook gedaan heeft, volgt het mijn favoriete gedeelte.

Dat is samen de lijsten overlopen.

We krijgen inzicht in onze gemeenschappelijke kinks. We bespreken welke van die kinks we met elkaar willen beleven. Wat ik wil doen hangt af van hoe comfortabel ik me voel bij mijn partner, op dat moment. En we maken plannen om deze uit te voeren. 

Het is tevens een goed moment om over de moeilijke vragen te praten. Wat doe ik als mijn partner iets wil doen wat ik absoluut niet wil? Wat doe ik als ik iets wil dat mijn partner mij niet wilt geven? 

Onderhandelen over de kinks die NIET overeenkomen hoort ook bij het proces. Ga het zeker niet uit de weg. Het is perfect oke om “Nee” te zeggen.

Jaarlijks gewoonte

Ik ben gestart met er een jaarlijks gewoonte te maken om mijn kink checklist up te daten. Want op 1 jaar tijd verandert veel: mijn mindset, mijn voorkeur, wat ik beleefd heb, mijn relatie en intimiteit met mijn partner, mijn partner(s), mijn gezondheid, …

Vanaf dit jaar zet ik het in mijn agenda, de dag na intrede van de sint. Dan begint de klassieke lijstjes tijd. 

Welke naughty pleasure wil ik mezelf cadeau doen?

UPDATE: oktober 2023

De voorgaande paragrafen zijn in november 2022 geschreven. 

Ruim een jaar later en wat ervaringen rijker met het gebruik van deze checklist, heb ik zelf de limitaties van deze checklist ervaren. Wat de limitaties zijn, lees je in deel 2.

XoXo – Yingjia

Links naar kink checklist

Nederlandstalig lijst, kort en lange versie van BDSMenKink

BDSM-TEST,: test om meer inzicht te krijgen van je rol(len)

Xconfessions App van Erika Lust meer voor soft bdsm

KINX app om te delen met je partner(s)

Online checklist genenrator van Kinkomatic

Geef een reactie