Bondage 101

B is voor Bondage

De B in bdsm staat voor bondage. Bondage is op verzoek en met toestemming van iemand zijn of haar bewegingsvrijheid wegnemen en/of beperken. De persoon vastmaken aan iets (voorbeeld bed of stoel) of aan zichzelf, een lichaamsdeel (polsen bij elkaar), zodat die persoon immobiel wordt. 

Bondage kan in verschillende gradaties. Het kan zo simpel zijn al iemands polsen vast houden tijdens een potje ruige seks. Je partner “arresteren” tijdens een roleplay. Of een fetish mummificatie scene met folie. 

Bondage kan gedaan worden met diverse materiaal. Van huis-tuin-materiaal zoals: riem, das, sjaal, bagagebinder, ijzer ketting, nylonkousen,… Tot meer professionele attributen: boeien, bondage tape, korsetten, shibaritouwen, spreidstanden, slots (gewone, timer, icelock,…)

Bondage is niet altijd gepaard met penentratieve seks.  Het kan puur als erotisch, opwindend zijn. Als voorspel. Als een manier van teasen. Het kan kunstzinnig zijn, denk aan shibari, de japanse kunst van touwbondage.

Er is voor ieder wat wils. 

Waarom bondeer ik?

Ik bondeer om te genieten van de opwinding dat meebrengt met machtspel. Ik krijg de toestemming om volledig controle over te nemen. Ik heb de regie over mijn fantasie. Mijn creativiteit heeft vrijspel. 

Vrouwenhand in polsboeien met roos top
Vrouwenhand in polsboeien met roos bottom

Waarom geniet ik van vastgebonden worden?

Gebondeerd worden bevrijd me van verantwoordelijkheden. Het geeft me de kans om uit mijn hoofd te gaan en volledig in mijn lichaam te gaan. De fysieke sensaties voelen veel intenser aan. Ik geniet van de spanning van het “niet weten”. Het wachten, het verrast worden, wind me op.

Er zijn voorwaardes aan verbonden.

Bondage doe ik niet met iedereen. Als persoon die vast gebonden wordt, verlies ik mijn bewegingsvrijheid. Ik zit in een heel kwetsbaar positie. Als persoon die vastbind, ben ik verantwoordelijk voor de welzijn van mijn speelpartner.  Dus er zijn voorwaardes aan verbonden.

1. Consent

De persoon die vastbind en de persoon die wordt vast gebonden, geven allebei hun wederzijdse toestemming. Toestemming is meer dan “oke laten we binden”.  Jullie geven toestemming over:

  • de rollen tijdens het spel.
  • de inhoud van het spel: is het seksueel of enkel erotisch, is er penetratie ja of nee, oraal seks ja of nee, wie mag klaarkomen
  • hoe zichtbaar de sporen van bondage mogen zijn. 
  • type bondagemateriaal
  • mag er gefilmd worden of foto’s genomen worden. Indien ja, wie mag het zien?

2. Veiligheid

Zorg voor een “exit”-plan, want ondanks alle voorbereidingen kan er altijd iets mislopen. Bespreek met elkaar de risico’s op voorhand. Voorzie de nodige safetymateriaal: veiligheidsscharen klaarleggen, paniekhaak gebruiken, reservesleutels bij de hand,… Gebruik rood-geel-groen codewoorden in jullie spel om grenzen en limieten aan te geven.

3. Respect

Grenzen aftasten is een zachte grens. Elkaars grenzen respecteren is een harde grens. Kink & bdsm scene is ideaal moment om te oefen op “nee” zeggen en omgaan met “nee” krijgen. 

4. Vertrouwen

Bondage is de ultieme relatietest (nog beter dan temptation island). Want eenmaal als je vastgebonden bent, ben je volledig overgeleverd aan je partner. Kan jij dat aan? Eenmaal als je je partner vastgebonden hebt, ben jij verantwoordelijk voor zijn/haar welzijn. Kan jij dat aan?

Vertrouw je je partner genoeg om die stap te zetten?  Zijn jullie er klaar voor?

Geef een reactie