Bdsm beginnersgids voor impact play

Hit me baby one more time

Eén van de meest gekende fantasie is een erotische getint kletsen op de billen, op de schoot van je partner. In de kinky wereld is dat al een vorm van  “impact play”.

Impact play is een vorm van kinky, erotisch spel, waarbij de Dominante de submissive met, wederzijdse toestemming, slaat. Dit voor bevrediging en genot van de Dom en sub. Het kan een onderdeel zijn van seksueel beleving: voorbeeld als voorspel. Maar het kan volledig van los staan. Er zijn mensen die fysieke pijn gebruiken als een manier om om te gaan met mentale/emotionele pijn.

erotisch billenkoek

Plaats in de BDSM spectrum

Impact play is een onderdeel van BDSM en beslaat de volgde elementen

  • Discpline – de Dom beoefent discipline uit op de sub. Spanking wordt als beloning of straf gebruikt voor de sub.
  • Dominance/submissive – er is een machtspel en – uitwisseling tussen Dom en sub.
  • Sadisme/Masochisme – Genot en opwinding van pijn geven of ontvangen staat wel centraal in impact play. Pijn kan alle intensiteit zijn: kietelen tot een stomp. 

Gelukshormonen

De meest voorkomende reactie van mensen op impact play is: “Je bent niet normaal als je van van slagen houdt.” En toch genieten heel wat mensen van de sensatie van impact play.  Dit dankzij het samenspel van de feelgood-endorfine en beloning-dopamine die vrijkomen. 

Endorfines wordt in de feel-good-hormoon genomen. Het onderdrukt pijn en stress, zorgt voor een geluksgevoel en verlaagt angstgevoel. Zodra je lichaam een pijnprikkel ervaart, gaat het automatisch endorfine aanmaken. Die boost van dit gelukshormoon zorgt er voor dat de sub een gevoel van rust en vrede ervaart, dat wordt ook wel subspace genoemd.

De dopamine is een soort ‘boodschapper’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. Dopamine geeft ons een tevreden, voldaan en beloond gevoel. Het wordt niet continue aangemaakt. Het wordt aangemaakt als je iets doet, die als beloning wordt ervaart. Dat kan verliefd worden, sporten, iets lekker eten of seks hebben. Een niet-kinky voorbeeld is: de runner’s high.

De subs krijgen een dopamine high wanneer ze een sessie ervaren als beloning of beloning krijgen als ze een spanking sessie volhouden. De Doms kan een impact play sessie ervaren als een workout (ik toch alleszins). Het geeft je een machtig gevoel (net als bij een runner’s high). Yes, missie geslaagd (no pun intended). Noem het een Dom-high.

Slagen op erogene zones zoals billen, borsten, penis, clitoris, binnenkant van dijen,… stimuleert aanmaak van deze 2 gelukshormonen.

Voor een intenser orgasme

De veiligste en fijnste plek om op te slaan is de onderkant van de billen. Om de impact van de slag op te vangen, span je al automatisch je billen en je bekkenbodemspieren op. Daarna ontspan je alle spieren. Die opspannen en ontspannen is een work-out voor je bekkenbodemspieren. Uit onderzoeken is gebleken dat deze spieren een belangrijke rol spelen bij bereiken en beleven van orgasme. (Link naar sensoa artikel).

Het opspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren “stimuleert” de clitoris of de prostaat. Samen met de opwinding en spanning van het impact play, zorgt het voor intenser orgasm bij mannen en vrouwen. Je moet niet geloven wat ik schrijf, test het zeker zelf eens uit. 😉

Vormen van impact play

impact play vormen

Bewust omgaan met risico’s

Impact play brengt een hele reeks risico’s met zich. De meest gekende zijn de blauwe plekken, rode striemen, bloeduitstortingen. Dat zijn geen souvenirs die je aan iedereen wilt tonen.

Een Dom die niet de juiste technieken beheerst kan verkeerd slaan en zichzelf ook raken. Denk aan voorbeeld een terugslag van een single tail.

Een Dom moet weten waar hij/zij mag slaan, want ‘oeps, ik zit mis) heeft zware gevolgen. Denk maar aan zenuwschade, schade aan de vitale organen (voorbeeld nieren, lever), botbreuken of verstikking (slag op keel of hals) en trauma’s bij niet-consensueel spel en niet respecteren van afspraken.

Wanneer ik zelf impact play doe, besteed ik extra aandacht aan fysieke en mentale nazorg. 

Van Dom voor Dom

Voor een Dom die start met impact play, raad ik aan om veel te oefenen. 

  • Oefen met je materiaal. Zorg dat je je toys door en door kent. 
  • Oefen op je techniek. Sla op een kussen. Sla was knijper van de draad. Sla een post-it van stoel. 
  • Oefen op jezelf. Mijn gouden regel voor mezelf is: alles wat ik op mijn sub doe, doe ik eerst op mezelf. Ja hoor, dat houdt ook in mijn favo-bullwhip.

Wil je gespecialiseerde materiaal gebruiken? Volg een workshop. Blijf je bijscholen over over technieken en veiligheid.

Ben je niet zeker? Twijfel je? Dan raad ik aan om impact play uit te stellen.  Ook al schreeuwt je Dom-ego het uit ;-). Want wij, Doms, zijn verantwoordelijk voor de welzijn van onze subs tijdens het spel.

Wil je meer leren over impact play, als Dom of sub of switch? Kom dan naar een van onze workshops of boek een privé mentoring sessie in.

Geef een reactie