Trauma informed en sensitive kink

Littekens op ons mens zijn

Trauma: dat is een woord dat veel mensen ongemakkelijk maakt.  Die ongemakkelijkheid komt vaak omdat we niet weten wat trauma is. Want de context van trauma is heel breed: het kan gaan over zware ongevallen, langdurige ziekten, blessures, chronisch stress  verlies van een dierbaar, emotioneel misbruik, mishandeling, (seksueel) geweld, oorlogsgeweld,…

Al deze overweldigende gebeurtenissen laten “littekens” achter op ons “mens zijn”.

Die littekens hoeven niet te betekenen dat we moeten wegblijven van kink en bdsm activiteiten. In een trauma informed en trauma sensitive context, kan bdsm en kink zelfs een bijdrage leveren in het herstelproces, complementair aan traumatherapie

Disclaimer: bdsm en kink vervangt geen professionele therapeutisch hulp bij traumaverwerking. Iedereen is anders. Elke trauma is anders. Informeer en bespreek met je hulpverlener/ traumatherapeut als je bdsm en kink wilt betrekken bij je herstelproces. Ik ben geen professioneel traumatherapeut. Ik deel enkel mijn visie en ervaring van mijn healing proces.

Trauma informed: ik zie en hoor je

Bij trauma informed (TI) aanpak houden we rekening met de mogelijke aanwezigheid van trauma (in elke vorm) bij onze play partner(s).  We erkennen de trauma en tonen begrip voor trauma triggers en response.

trauma informed kink

Hier is geen oordeel. Er is enkel begrip, erkenning, acceptatie en herstel.

Trauma sensitive: je bent veilig

Trauma sensitive (TS) aanpak gaat verder dan alleen begrip en erkenning van trauma. Het doel is een veilige, empathische en ondersteunende omgeving creëren voor iedereen, ongeacht of ze een trauma hebben meegemaakt of niet. 

trauma sensitive kink bdsm

Persoonlijk veiligheid, informed collaborative consent, risico awareness, grenzen en limieten: zijn kernprincipes om dit te bereiken. “Wat” die begrippen betekenen weten we al. We gaan nu een stap verder door de “hoe”, “waarom” en “wie” bij te nemen.

Hoe voelt veiligheid (genoeg) aan? Aan wat merk je dat je al aan je oranje limiet zit? Waar ligt de grens tussen subspace, overwhelmed zijn en dissociatie? 

Hoe haalbaar is het een kink & bdsm?

Aan kink en bdsm activiteiten zijn inherent risico’s, spanning, triggers en grenzen verkennen aan verbonden. Hoe kunnen we de 2 werelden met elkaar verbinden?

Wel ik nodig je uit om dit zelf te komen ontdekken op de Kinky Riante Retailmarkt op zaterdag 26 augustus 2023 in Aarschot of tijdens de 2-delig workshop over trauma informed & trauma sensitive aanpak in maart & aprtil 2024.

Want als openings-workshop heb ik bewust voor gekozen om focus te leggen op de psychologische en emotionele rond bdsm en kink. Tijdens deze interactieve workshop bekijken (en beleven) we veiligheid, informed collaborative consent, risico awareness, grenzen en limieten, door een trauma sensitive en trauma informed bril.

Spannend? Dat vind ik ook.

XoXo Yingjia