BDSM vetting proces in praktijk

Trauma informed en trauma sensitive approach

BDSM vetting proces is een potentieel play partner zo doorlichten, dat je de mens achter de kinks leert kennen. Je wilt duidelijkheid over de risico’s en de kansen die gepaard gaan met samen bdsm en kink activiteiten doen.

In de vorige blog ontdekte je waarom het belangrijk is om er een bdsm vetting PROCES van te maken ipv 1 of 2 gesprekken.

Iedereen heeft een eigen manier om vetting proces te doen.

 • Het hangt af van wat je op dat moment naar op zoek bent (iets eenmalig of iets langdurig, een relatie of een D/s-dynamiek).
 • Welke ervaringen heb je meegemaakt. Iemand met negatieve ervaringen zal veel voorzichtiger handelen.
 • De gewicht van je emotionele rugzak bepaalt ook hoe je tegenover risico staat.
 • Introvert/extraverte persoonlijkheid
 • je plaats op de schaal van neurodiversiteit
 • en nog meer factoren.

Hieronder vind je tips vanuit een trauma informed en trauma sensitive aanpak. Die nadruk legt op veiligheid, beslissingsrecht en keuzevrijheid.

Ze zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en fouten die ik zelf gemaakt heb.

Pick & choose wat nu voor jou werkt en vergeet de rest. Want die keuze hebt je altijd.

bdsm vetting how to praktijk

Definieer wat voor jou "klik" is

“Geen playdate zonder een klik.” “Eerst iets drinken om te zien of er een klik is. “Ik doe niet aan bdsm als er geen klik is”.

Zinnen met “klik” dat lees ik op elke bdsm related profiel en hoor ik elke kinkster het zeggen. Maar wat is die klik nu exact? Is het een echte “klik” of is het newbie frenzy? En op welke vlakken moet het allemaal klikken? Antwoorden op die vragen blijven me vaak schuldig.

Neem een moment voor jezelf om te op te schrijven op welke vlakken het moet klikken, welke kliks non-negotiable zijn en wat die “kliks” exact inhouden. Zo heb je minder kans om jezelf te verliezen in newbie frenzy.

bdsm vetting how to tips beginner

Voor mijn persoonlijk is “IQ” een belangrijke klik. Ik ben zelf hoogbegaafd, dit betekent dat als een topic mijn boeit, ik heel diep en snel induik en veel variaties wil exploreren. Dus in play situaties hou ik niet van herhaling en zoek ik creativiteit op.  Mijn (play) partner moet comfortabel zijn dat ik op mijn creatieve sneltrein spring en elke play sessie iets anders zal voelen.

In veiligheid connecteren

Persoonlijk veiligheid is key in doen van kink en bdsm activiteiten. Jouw veiligheid is je top verantwoordelijkheid tijdens een bdsm vetting proces.

In nieuwe situatie en bij nieuwe mensen stel ik mezelf de volgende vragen:

 • Weet ik nu hoe “veiligheid” aanvoel?
 • Kan ik hier en nu voor mij eigen veiligheid zorgen?
 • Kan ik als het onveiligheid wordt, het verbaal overbrengen?

De “ja”‘s zijn afhankelijk van mijn mentale en emotioneel bandbreedtes. Sommige dagen gaat het makkelijker dan andere dagen. Zolang het niet 3 keer “ja'” is, weet ik dat ik in de juiste mindset ben om goeie interactie aan te gaan. Uit de trauma informed en trauma sensitive teachings, weet ik dat ik geen authentieke connectie aangaan in onveiligheid. 

Maak een "must know"-vragenlijst

Ben je iemand zoals ik die zichzelf verliest in een goed gesprek en achteraf vaak zo iets heb van: “dat en dat ben ik allemaal vergeten te vragen. Dat was nu echt belangrijk.”

Dan raad ik je aan om een “must know”-vragenlijst op te maken voor je start met bdsm vetting proces.

Een paar van mijn favo vragen:

 • Hoe zie ik aan jou als je fun hebt? Hoe zie ik aan jou als je zenuwachtig ben? (Geïnspireerd door Midori’s collaborative consent vragen)
 • Wil/hoop/ verwacht je dat dit eenmalige date is of een eerste keer?
 • Hoe openlijk kan of wil je over je kink en bdsm activiteiten hebben?
 • Wanneer ben je voor het laatst getest op SOA?
 • Wat is je ideale relatievorm: Monogamie, ethisch non-monogamie, open relaties,…

Deze vragen geven je inspiratie over hoe ver je kan/mag gaan met je “must know”-vragen tijdens een vetting proces.

Ik heb nog een hele lijst, maar das voor een andere keer.

Durf te vertragen

Een bdsm vetting proces is een marathon en geen spurt. Neem je tijd om je “must know”s te weten. Wacht tot je de mentale en emotionele bandbreedte hebt om in veiligheid verbinding aan te gaan. Geef de tijd om alle kliks te klikken.

Hier is hoe ik normaal aan de slag ga.

 1. Vaak is mijn eerste interactie virtueel. Als de username een alias is vraag ik naar de echte naam. Ik doe een uitgebreide social media check.  Zien of we gemeenschappelijk kennissen hebben. En indien ja, check ik effe met die kennissen of die persoon ook IRL kent. Zijn ze wie ze beweren te zijn?
 2. De eerste chats moet voor mij de intenties al duidelijk zijn. Als ik teveel moet trekken en sleuren naar intenties, haak ik al af. Dat is mijn “niet rond de pot draaien”-regel. 
 3. Wanneer merk ik dat er een klik is op vlak van intenties, vraag ik om een videocall te doen. Tegenwoordig is dat easy peasy, no excuses allowed. Dit om al een eerste vibe te checken. Voor mij is een aangename stem heel belangrijk. (Een ander klik). Op die manier test ik hoe die persoon staat tegenover afspraken houden en hoe die persoon reageert op onverwachtheden ( te laat zijn, misschien call verzetten,…)
 4. Na een geslaagde videocall, komt een eerste date. Daar hanteer ik de “enkel non-kink topics”-regel. We ontmoeten elkaar als gewoon mensen, los van onze rollen. Dit op een neutraal publiek plaats, eigenlijk zoals een gewone date. Dat is moment dat ik ga voelen of het klikt op vlakken dat belangrijk is voor mij. En ik zal mijn eerste “must know”-vragen stellen.
 5. Als die date en de aftercare interacties goed verlopen, dan komt er een tweede date om concreet te onderhandelen over kinks en bdsm activiteiten.  Dit is nog GEEN play date. De play date komt enkel als er een consensus is over de afspraken.
 6. Bonus stap is een extra date om samen een educatieve workshop te volgen. Of in mijn geval samen voorbeeld naar een rope event, rope jam of munch te gaan. Op die manier leer ik de persoon ook kennen in een veilig kink setting.
 7. De laatste stap is de concrete play date doen.

Ik zal eerlijk zijn: soms vergeet en skip ik ook wel eens een stap. Soms voeg ik extra stappen tussen.  Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, we maken en leren uit onze fouten.

Er gaan nog meer kansen zijn. Er gaan nog andere partners op je pad komen.  Het is heel eng om een kans voorbij te laten schieten. Maar wat bij jou hoort, zal effortless gaan en vereist geen trek en sleurwerk.

XoXo Yingjia

Ontdek onze educatieve aanbod

Voor al je niet-google-bare vragen over bdsm en kink

Ontdek hier

Geef een reactie