Wat is een trauma informed bdsm workshop

Meer dan mooie woorden

Een keypoint bij trauma informed en trauma sensitive (TiTs) kink is het creëren van een veilige, empathische en ondersteunende omgeving voor iedereen, ongeacht of ze een trauma hebben meegemaakt of niet. 

Zelf promoot ik dat al mijn workshops, events en counseling in een trauma informed & sensitive atmosfeer gebeuren. Concreet wilt het zeggen dat ik rekening hou met je trauma en triggers. Ik streef naar een zo min mogelijk overprikkeling van je zenuwstelsel en stressniveau.

Maar wat betekent dat in praktijk? Aan wat merk jij dat ik mijn woorden nakom en niet gewoon wat gimmick verkoop?

trauma informed workshop bdsm leren kink
foto: Tharwa Said Photography

Geen onnodige overbelasting van mijn zenuwstelsel

Heel wat bdsm & kink events en workshops geven enkel wat basic informatie mee: naam van de workshop, waar, hoe laat en hoeveel. Meer details en info ontvang je op het moment zelf. Dit is om discretie en anonimiteit  van alle aanwezigen en de locatie te garanderen. Je waagt eigenlijk een sprong in duisternis, op goed vertrouwen. Maar voor wie trauma aware is, is dit niet vanzelfsprekend.

Het is me niet onbekend om helemaal gestresseerd en gespannen op een workshop of event aan te komen. Nog voor start van alles heb ik mezelf mentaal al uitgeput met vragen zoals: “Ga ik de locatie op tijd vinden? Is er parking? Wat kan ik concreet verwachten? Hoe ziet de locatie eruit? Hoeveel aanwezigen gaan er zijn? Wie zijn de begeleiders?”

Daardoor ben ik veel bezig met mezelf te reguleren. Kost me veel energie om overprikkel te vermijden en mijn grenzen te bewaken. Mijn zenuwstelsel werd onnodig overbelast en het triggert onveiligheidsgevoel.  En kan ik niet volledige genieten van waarvoor ik gekomen ben.

Ik vond dat de principe van informed consent te vaak en te snel werd opzij geschoven om voorrang te geven voor anonimiteit en discretie. Deze disbalans werkt niet voor mij.

Delicate balans tussen informed consent & discretie

Toen ik zelf workshops begon te organiseren, nam ik maatregelen die mijn waardes van transparantie en informed consent balanceren met nood aan discretie en anonimiteit.

Informed consent is voor mij je alle info geven om een beslissing te nemen of het iets voor jou is of niet. EN tijd nemen om je te antwoorden op je bijkomende vragen. Voorbeeld kan je lezen in mijn blog over bdsm beurzen.

Na wat trial & error afgelopen 2 jaar, hanteer ik de volgende vuistregels.

 • Hallo, ik ben Yingjia.

  Je kent mijn naam en weet hoe ik eruit zie. Wat mijn visie is over kink en bdsm. Wat mijn educatieve stijl is. Dan kan je al bepalen of je een klik voelt met mij of niet.

 • Dit staat er op de programma

  Door een duidelijke beschrijving van de workshop weet exact wat je kan verwachten over verloop van de workshop. Soms is het to much info, maar ik hanteer beter safe than sorry principe.

 • Trigger warnings

  Als er delicate topics aanbod komen, zie je expliciete trigger warnings, op voorhand. Zo sta je niet voor (onaangename) verrassingen en word je niet onnodig getriggerd. Dit is niet enkel voor de events, maar ook voor blogs.

 • Small group

  Mijn workshops en events zijn kleinschalig. Je kan maximum 6 deelnemers verwachten. Dit om de intieme en discrete sfeer te garanderen. En om iedereen de ruimte en tijd te geven om gehoord en gezien te worden.

 • We nemen voldoende pauze

  Ik hanteer meestal de regel elke uur 5à10 min pauze in te lassen. Dit om onze brein en lichaam een kans te geven om nieuwe info en ervaring te verwerken.

 • Cosy en toegankelijk locatie

  Workshop en events gaan in een neutrale omgeving. Ik vermijd de klassieke bdsm event locaties omdat deze extra prikkeling kan creëren. Meeste personen die deelnemen aan mijn events, wensen een rustig, huiselijk en warm setting. De locaties zijn gekozen om je parkeer- en filestress te besparen.

 • Keuzevrijheid

  Iedereen heeft de keuze om mee te doen en eigen niveau van participatie te bepalen. Kom je gewoon luisteren? Dat is oke. Wil je actiever deelnemen en je verhaal delen? Perfect. Muurbloemen en introvert krijgen ook hun plaats om te bloeien.

 • Er is altijd tijd voor nazorg

  Heb je na je workshop nog vragen of opmerkingen? Dan kan je me altijd contacteren. Als het een makkelijk vraag ik beantwoord ik ze via mail. Complexer vragen, nodig ik je uit voor een consultatie. Ik ben er voor je, zelfs na de workshop.

Heb jij nog suggesties om events trauma informed en trauma sensitieve te te maken?  I am all ears.

XoXo Yingjia