Zo manage ik mijn neurodivergentie tijdens play

Neurodivergent, neuro-spicy, neuro-quirky

Al van kind af aan, heb ik het gevoel dat ik niet normaal ben.

Ze noemden me te gevoelig. Ik zie verbanden die er niet zijn. Het nieuwe dingen leren, is effortless voor mij. Op werk kwam ik met meest vreemde suggesties. Intuïtief kan ik een bepaalde eindresultaat al voorspellen en ik geraak gefrustreerd als ik de logica moet uitleggen (wat een tijdverspilling). Ik denk raar.

Om erbij te horen, probeerde ik me aan te passen door mezelf klein te houden. Het was zo uitputtend om elke dag rem te houden op mijn emoties, mijn ervaringen en mijn mentale capaciteit.

Rond mijn 30e ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben (net zoals 15%-20% van de bevolking).

Op mijn 35e ontdekte ik dat ik hoogbegaafd ben (2,5% van de bevolking).

Op mijn 40e zeg ik met veel trots: ik ben neurodivergent: mijn hersenen functioneren anders, ik verwerk informatie anders en mijn zenuwstelsel is anders.

De drang om aan te passen aan de “norm” is vervangen door acceptatie van mijn neuro-spicyness.

We're all mad here

Neurodiversiteit omvat de verscheidenheid en variatie can ontwikkeling van de hersenen op het gebied van het verwerken en gebruiken van sociale, linguïstische en zintuiglijke informatie.

Mensen die neurodivergent zijn, kunnen bijvoorbeeld autisme, ADHD, dyslexie, hsp of andere neurologische verschillen hebben die invloed hebben op hun denken, voelen en gedrag.

Het is geen stoornis of ziekte, maar gewoon een andere manier van zijn.

Iedereen ervaart een neurodivergentie anders. We kunnen allebei hoogbegaafd zijn en toch het op een heel andere manier beleven.

Mijn neuro-quirckiness heeft invloed op hoe ik verbindingen met mensen aanga, op mijn seksuele beleving, op mijn manier van werken en ook op hoe ik aan bdsm & kink activiteiten doe. Het impacteerd wat ik nodig heb om safe en sane te voelen en consent te hanteren.

neurodivergent neurodiversiteit en kink bdsm hsp hoogbegaafd cptss privéworkshop tutoring careplan
fotograaf: tharwa said photography

Hoogsensitief en kinky

HSP’s vertonen een intensere reactie op zowel positieve als negatieve prikkels en hebben een grote inlevingvermogen en empathie voor hun omgeving (HSP vlaanderen)

Als sensation seeking hsp’er moet ik vooral oppassen dat ik me niet laat meeslepen met de emoties van mijn partners. Keerzijde van mijn empatisch vermogen is dat ik opgeslorpt wordt door hun emoties en hun beleving. Ik weet niet meer wat van mij is en wat van hen. Vind ik een bepaalde kink leuk omdat mijn partner het leuk vond? Zeg ik nee vanwege een slechte ervaring in het verleden? 

Mijn empathie en grote inlevingsvermogen beïnvloeden wel mijn beoordelingsvermogen inzake consent en veiligheid.

Om mezelf niet te verliezen, plan ik voldoende tijd alleen voor mezelf in tussen playdates. Zodat ik terug tot mezelf kan komen. Mijn emoties een plaats geven. Om de ervaringen te verwerken, zodat ik weer met een helder geest verder kan gaan.

Hoogbegaafd en kinky

Naast het intens doen en ergens intens mee bezig zijn, kunnen anderen jou ook als intens ervaren. Veel HB’ers worden daarom regelmatig een beetje “te” genoemd: “te gevoelig, te intens, te emotioneel, te moeilijk doen of denken, te kritisch, te betweterig, te koppig”, etc. (giftedpeople.eu)

Verbanden leggen, snel zaken leren, heel diep gaan en breed gaan, veel willen doen, intense leerhonger,… yup dat ben ik allemaal, zeker als ik in een newbie frenzy zit.  

Die snelheid en intensiteit is vaak uitputtend. Ik wil natuurlijk ook niet op de rem gaan staan, want dat maakt mij ongelukkig. Wat ik nu doe is bewust 1 kink trager leren.

Shibari (touwbondage) is de kink waarin ik me bewust inhoud. Om de zoveel maanden doe ik een spurtje: dat betekent dat ik me intens ga verdiepen in shibari. Dat gaat dan over deep dive in de geschiedenis en cultuur tot nieuwe technieken en materiaal uitproberen. En ik laat het dan weer maanden liggen en doe ik er niks mee.

Een sommige kinky activiteiten wil ik bewust niet kunnen. Ik laat suspension bondage volledig links liggen, ondanks het feit dat ik het heel graag wil doen en prachtig vind.

Het is een soort compassievolle zelfdiscipline. Waar ik mezelf voor 99% van de zaken de toestemming geef om full blown op warpspeed te gaan, maar mezelf discipline van traagheid oplegt in die 1%.

Mijn zenuwstelsel en mijn complex trauma

Posttraumatische stressstoornis kan ook het gevolg zijn van meer complexe traumatische ervaringen: ervaringen die herhaaldelijk, langdurig en interpersoonlijk zijn. (psychotraumanet)

Mijn zenuwstelsel is volledig veranderd door complex trauma. Ik ben gevoeliger geworden op triggers en ik reageer veel feller op triggers.

Voorbeeld:

  • als iemand naar me schreeuwt en ik heb het gevoel dat ze hun angsten/problemen/negatieve emoties op mij probeert te projecteren, dan ga ik in hulk-modus. Ik kan woedend, kwaad worden en zeer reactief en aanvallend uithalen: volledig fight-respons.
  • Maar als iemand mijn grenzen overschrijdt of niet respecteert, dan bevries ik en heb ik een paniekaanval waar ik weken nodig hebt om van te bekomen.
  • Alle achterwaartse buigingen houdingen in yoga, triggert bij mij onlogisch onveiligheid. Tot sinds kort kon ik het niet doen zonder te willen vluchten van mijn matje. 

Mijn harde grenzen voor kink & bdsm zijn dus:

  • als Dominant schreeuw ik niet. Ik scheld of verneder niemand verbaal.
  • geen enkele vorm van consensual non-consensual (CNC)- play.
  • Als rope bottom ga ik niet mijn knieën gaan zitten of achterwaartse buigingen doen.
  • Geen collar of iets aan mijn keel.

Als Dominant speel ik niet met bratty types. Sommige eigenschappen van brat brengt mij in mij in het rood (triggert agressie bij mij). Terwijl als ik switch, dan ben ik wel een grote brat.

I know: het is niet logisch, maar trauma is ook niet logisch.

Mijn care -plan

Nu heb je een inkijk in hoe ik mijn neurodivergentie manage in mijn kink beleving.

Na heel wat proberen en falen, heb ik een custom care-plan voor mezelf gemaakt. Dus mijn play partners krijgen een duidelijk customized kink manual van mij.

Hopelijk heeft het jou de inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan en je kink beleving aan te passen aan jouw noden.

Zit je na het lezen van de blog nog met vragen? Of heb je ondersteuning nodig om te starten met een custom care-plan? Dan is  een privé workshop misschien iets voor jou: we kunnen dan samen op zoek gaan naar wat bij jou past.

XoXo Yingjia

Neuro-spicy en kinky?

Ontdek onze workshops voor jou