Imagoprobleem van kink en BDSM

Imagoprobleem

Wanneer ik vertel dat ik een bdsm en kink educator ben, denken de meeste mensen automatisch aan de volgende zaken:

  • 50 shades of grey 
  • donkere kelders en kerkers
  • dominatrix in leer of latex pakje die een slaaf vernedert
  • professionele Dom (Pro-Dom) en sekswerker into hard core ruwe seks, op randje van mishandeling

Ik kan die persoon niet kwalijk nemen want de enige context waar ze met kink, bdsm (of sm) van kennen is voorgaanden. 

De meesten leken en ook vaak enthousiaste newbies in kink & bdsm hebben een onvolledig beeld over kink en bdsm. Vaak is die beeld gevormd door stereotypen, vooroordelen, onjuiste info of puur onwetenheid. Dit leidt tot een imagoprobleem voor de kink en bdsm communities.

bdsm kink vooroordelen stigma misverstanden educatie

Problematische verhaallijnen

Social en andere media spelen een belangrijke rol in de vorming van die imagoprobleem. De meeste verhaallijnen over bdsm en kink gaan ofwel over:

over-geromantiseerd à là 50 shades: vol kinky mindless seks, zonder consent en contex. Met A die bdsm als excuus gebruikt om niet aan een trauma te hoeven werken. En B moet A redden (promoten van dramadriehoek).

Of

misbruik en gewelddadig à là Armie Hammer. Vol horrorverhalen over de meest extreme bdsm activiteiten, slachtoffers met blijvende psychisch en fysieke trauma’s, schaamte, victim blaming en stigamisering van kinkster en bdsm’er (ze zijn allemaal ziek in hun hoofd).

Beiden verhaallijnen zorgen ervoor dat de maatschappij de kink en bdsm communities zien als een groep mensen die zich inlaten met problematisch en toxisch gedragingen.

  • Waar het oké is om over iemands grenzen te gaan uit “liefde”.
  • Waar wederzijds toestemming niet nodig is.
  • Waar iedereen een andere pijn doet of zelf pijn wilt ervaren om een trauma te verwerken.
  • Waarom communicatie niet bestaat en enkel ruwe fucksessies bestaat.
  • Waar gebroken harten met bindings-of verlatingsangst rond dwalen op zoek naar next kick,
  • Waar schaamte en angst voor coming-out heerst. 

 Dit soort stigmatisering planten zaadjes van schaamte, zelfhaat en jezelf niet durven zijn. Die zaadjes kunnen mogelijks groeien tot psychosociale problemen zoals angst, depressie en eenzaamheid.

Er is iets heel simpels dat kink en bdsm communities kunnen doen om antwoord te bieden aan de imagoprobleem.

Belang van kink educatie

Dat simpel antwoord is  investeren in en promoten van Kink educatie, niet enkel voor degenen in actief bezig zijn met kink en bdsm, maar ook voor die er niks van kennen.

Kink educatie is een vorm educatie gericht op het bijbrengen van kennis over seksuele voorkeuren en praktijken die “buiten de lijntjes kleuren”.  Het kan gaan over praktijken zoals BDSM, fetisjisme of non-monogamie, en etc…

Het doel is om meer kennis en correct info te verspreiden, waardoor een beter begrip en respect ontstaat voor de bdsm en kink communities. Want achter die “leren masker” schuilt een gewoon persoon met een gewoon leven, familie, vrienden en een job als alle anderen.

Kink educatie is niet alleen belangrijk voor wie kink en bdsm doen, maar ook voor de mensen die daar niet bekend mee zijn. Door meer kennis op te doen, kunnen we meer openstaan voor de diversiteit van seksuele voorkeuren en verlangens.

Diversiteit en inclusiviteit

De schoolse seksuele voorlichting die gegeven wordt/werd is nog altijd heel hetero en vanille normatief in functie van voorplanting. Eerlijk gezegd niet meer relevant en van deze tijden. Door kink educatie te bieden als onderdeel van seksuele voorlichting, kunnen we stigma’s voorkomen en bijdragen aan de acceptatie van seksuele diversiteit en inclusiviteit.

Maar het vraagt wel moed van de kink en bdsm communities om een stap te zetten uit de donkere geheim kerkers en kelders. Een grote stap voorwaarts richting licht, richting transparantie en openheid

Net zoals onze “voorgangers” van de LGBTQIA+ communities, is het tijd voor de kink en bdsm communities om die angsten zoals “als mijn geheime leven uitkomt ga ik mijn job verliezen, mijn familie en vrienden kwijt geraken, kan ik mijn gezicht nergens meer kunnen tonen, wordt ik uitgelachen etc…in te ogen te kijken.

Inclusiever seksuele voorlichting met een luik kink educatie is daarom een droom van mij. Een streefdoel eigenlijk.

En elke dag zet ik een stap dichterbij mijn doel. Vandaag  door jou, mij lieve lezer, deze blog aan te bieden. 

XoXo Yingjia

Inclusiever kink

Onze aanbod van kink educatie

ontdek hier

Geef een reactie